onsdag den 11. december 2013

Lille T spiser, del I...

Lettere skeptisk ung mand, første gang han fik grød på ske :)


Dette bliver første del af Tristans madrejse, det ville blive et mega langt indlæg ellers...

Tristan startede så småt med at blive introduceret for fast føde (vælling, grød, mos) da han var 4 mdr. - og det var alt for tidligt for ham! Hans system kunne slet ikke klare det, så han producerede op til 7-8 tyndskidsbleer om dagen! Så det stoppede jeg med, og gav ham en pause på ca. 1 mdr og prøvede igen, og der gik det hedligvis bedre - med maven... men ikke med sønnikes lyst til at spise grød!

Tristan har altid været en meget sulten knægt, og fik de første 4 mdr. flaske 7-8 gange om dagen, og gerne 180-200 ml. så vi følte derfor at han måtte være klar til det der faste føde, men nej! Da vi introducerede ske-mad til ham, var han nysgerrig nok, men han brød sig slet ikke om den økologiske hirsegrød, eller majsgrød eller risgrød - møgunge ;)
Jeg gjorde mig alle krumspring, men det var først da jeg smed lidt frugtmos på toppen, at det gled ned - og siden da har han elsket grød!

I starten måtte grøden dog ikke have nogen som helst klumper, derfor endte jeg med at købe grødpulver, da det er meget lind og helt klumpfri, men som tiden gik, eksperimenterede jeg med forskellige grødtyper, og den dag i dag, er havregrød med lidt kanel og æblemos bare det bedste!

Da det der med grød ligesom var kommet godt på plads, begyndte vi at give ham mos:


Smukt og sundt!


Jeg serverede altid to slags mos til T, og de blev aldrig blandet sammen, da jeg synes det var vigtigt for ham, at smage forskellen mellem kartoffel og gulerod, og det fungerede rigtig fint. Tristans mos blev også ofte tilsat en smørklat og noget krydderi, og det var bare guf :)

Jeg lavede mos af alverdens grøntsager, og det meste blev taget godt i mod, undtagen ærtemos ;) Hver uge, tog jeg en dag ud af kalendere, kogte og moste, for derefter at fryse ned i små portioner, jeg brugte mine muffinsforme og til frugtmos brugte jeg min æbleskivepande foret med film, for det passede perfekt til en portion grød.

Da Tristan var omkring 6,5 - 7 mdr. spiste han grød med frugtmos til morgen, rugbrødshapser (bondebrød med skorpen skåret fra) med smørbart pålæg (ost, leverpostej, torskerogn) og til aften fik han mos (gerne 2 forskellige slags) med enten kød og fisk (findelt, most eller blendet).

I mellem de tre store måltider, fik han flaske hver gang han skulle lægges til lur.

Hvad jeg ville have gjort anderledes:

* Ventet til Tristan udviste tegn på at være klar
* Sørget for at den første grød var meget tynd, de konsistensen på fast grød var lidt af en tilvænning for T
* Været bedre til at lade T spise selv, fra en tidligere alder
* Været bedre til at lytte, når T ikke ville have sin mad, børn skal ikke tvinges til at spise...

Der var sikkert andre ting jeg kunne have gjort anderledes og bedre, men han har da ikke lidt nogen nød ;)

Anden del kommer snarest, og vil omhandle hvad der skete når T ikke gad og spise sin mad ;)

- Maj :D

3 kommentarer:

 1. Åh Maj.. Dejligt indlæg, og meget (MEGET!!) relevant for mig lige netop nu. Jeg har ammet Grete-Johanne i de seks måneder, som de jo anbefaler, og hun har slet ikke vist tegn på at være klar til skemad eller vist interesse. Men jeg tænkte jo ikke rigtig over, at det ville være et problem, for ved 6 måneders milepælen skulle hun jo kunne spise alt (fail fra mors side). Det kan hun i princippet også - men hun vil fandeme ikke. Hun er HELT tilfreds med sin babseordning og gider slet ikke det der skepjat, som mor kommer med. NIKS. Der er bare dømt sur-anderøvs-totalt-nægteren-mund. Jeg har prøvet med hirsemelsgrød, majsgrød, rismelsgrød og alt sammen med hhv pære og æblemos. Men det bliver bare et kæmpe nejtak fra prinsessen. Min shpl. har rådet mig til nu at lade hende lege med ske og lidt rugbrød eller agurk, mens vi spiser og så bare sidde og observere. Og så prøver jeg at vente 14 dage nu her. Men hold da op, hvor blev jeg skuffet, da jeg fandt ud af, at det ikke bare var lige til. Gode tips modtages gerne ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej søde Louise - årh kan sagtens følge din frustration! Jeg var også grove skuffet, da T ikke bare lod alt ryge ind i skuffen...

   Det "sjove" er, at jeg fik af vide af min SP, at man sagtens kunne vente til de var godt 6 mdr, men hun ville anbefale at man påbegyndte mos/grød lidt før de ramte de 6 mdr, fordi de i den alder åbenbart bliver utrolig bevidste, og kan i nogle tilfælde slet ikke ønske at få fast føde, da de er godt tilfreds med mors babs ;)

   Det er selvfølgelig ikke en trøst for dig, men alt er jo ikke tabt, har du prøvet at sidde og spise og drikke foran hende? Det hjalp rigtig meget ved os, at vise at det var bare lækkert det med at putte noget i munden, i dag kan jeg fx ikke tage en tår af min vandflaske uden at T absolut skal smage!
   Derudover tror jeg det er en rigtig god ide, som du allerede er inde på, at lade hende lege med skeen, gnaske i den, føle den i munden og i hånden! Og så bare lade hende lege lidt med maden, også grøden og mosen, det er et værre svineri, men det fordrer bare deres nysgerrighed SÅ meget!

   Vi har haft mange op og nedture, som jeg også vil komme ind på, ifht mad, det har fyldt meget, og jeg ved at det gør det også for andre mødre, men jeg vil berolige dig Louise, og sige: det skal nok komme med tiden! Hun tager det bare i sit tempo :D

   Jeg ved ikke om der er noget brugbart i mit svar, men lige her til sidst, tænker jeg måske at du kunne prøve med meget tynd grød, næsten som en tyk suppe, blandet godt op med din modermælk, så hun måske kan dufte genkendeligheden og ikke bliver forskrækket af den voldsomme anderledes konsistens?

   Du må endelig spørge, hvis det ikke var helt fyldestgørende :)

   - Maj :D

   Slet
  2. Tak for dejligt svar. Jeg ved også godt, at det nok skal komme - det er bare så uoverskueligt lige nu. Havde jo tænkt, at vidunderet bare ville tage alt i stiv arm og alt ville køre - thumbs up for naiv mor ;)

   Men jo, det glemte jeg at skrive. Jeg har nemlig netop lavet grøden på modermælk også, og ligelidt hjælper det. Skøre unge. Men hun sidder med ved bordet, når vi spiser nu, og har gjort det i nogle uger, hvor hun så leger med et stykke pære, en ske, en kop, noget agurk eller lignende. Jeg håber virkelig, at det hjælper. Tror jeg prøver en af dagene med grød igen. Det er som om, at det ikke er smagen, hun har noget imod. For når jeg lister noget i munden på hende, så spiser hun det. Det er bare hele konceptet, hun ikke gad :D

   En bestemt ung dame må man sige, det kan være, at T får problemer med hende, hvis vi skal parre dem sammen en dag (det der arrangeret ægteskab er det nye sort ;))

   Glæder mig til at læse mere om mad og få noget inspiration til kommende opskrifter, i tilfælde af, at hun ikke skal hænge i mine bryster indtil hun skal konfirmeres. Og hvis hun skal det, så bruger jeg hendes børneopsparing på nye bryster til mor basta! :D

   Knus

   Slet