søndag den 2. oktober 2011

Helstegt makrel med rodfrugtemos a la souffle samt pandebrød...

Helstegt makrel, pandebrød og rodfrugtemos a la souffle :)


I sidste uge fik vi denne lækre makrel - min søde svigermor har det med at komme med lækre gaver til vores fryser og det siger jeg jo ikke nej tak til! Så da hun kom slæbende med denne makrel gik der lige lidt tid før jeg fandt ud af hvad jeg ville gøre med den - er ikke helt vant til at  tilberede hele fisk!

Ikke nok med at den var hel, jeg var forberedt på at den havde hovede og hale, jamen så var den jo heller ikke renset - ha ha ha... men det tog ikke lang tid at åbne bugen og rense den.
Jeg proppede fisken med lidt løg, persille og hvidløgssmør og lukkede den med nogle kødnåle, derefter fik den ca. 30 min ved 160 grader - men hold lidt øje med den, så den ikke bliver tør, der er vitterligt ikke noget værrer end tør fisk!

Rodfrugtemosen var et lille forsøg, som var en bragende success, den blev lavet på slump, så opskriften er kun ca. angivelser:

Rodfrugtemos a la souffle
2-3 (sultne) personer

Ingredienser:
  • 4 store kartofler
  • 1 stor eller 2 mindre rødbeder
  • 3 gulerødder
  • 2 løg, pillet og skåret i både
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bæger pasteurisede æggehvider
  • 2-3 spsk. flødeost naturel
  • Salt og peber
Tilberedning:
  1. Skræl gulerødder, kartofler og rødbeder og skær dem i mindre stykker og hæld det hele i en stor gryde, sammen med de 2 fed hvidløg og løgene.
  2. Kog grøntsagerne til det hele er mørt, rødbederne tager længere tid end kartoflerne, men siden det skal moses, gør det ikke så meget at kartoflerne for lidt for meget. Ellers kan man skære rødbederne mindre end kartoflerne...
  3. Mens gryden koger, piskes æggehviderne helt stive.
  4. Når grøntsagerne er helt møre og bløde, hældes vandet fra og det hele moses groft, jeg kan godt lide det lidt rustikt, men det styrer man jo selv.
  5. Når mosen har fået ønskede tekstur smager man den til med flødeost, salt og krydderier. Jeg havde ikke andet end flødeost da jeg lavede retten, ellers kunne jeg finde på at bruge creme fraiche eller bare lidt mælk.
  6. Vend æggehviderne i mosen og få den arbejdet godt igennem og hæld massen i et ildfast fad og bag "souffleen" sammen med fisken.
Pandebrødene er også lavet lidt ud fra hvad jeg lige havde i køleskabet og i skabene:

Pandebrød
8-10 stk.

Ingredienser:
  • 1 dl. yoghurt naturel
  • 1 dl. vand
  • 1 spsk. olie
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. groft salt
  • 1 spsk. flydende honning
  • Hvedemel
  • Rugmel
Tilberedning:
  1. Rør alle ingredienserne undtagen melet sammen, og tilsæt mel lidt efter lidt, til du har en elastisk dej og lad den gerne hvile ½ times tid.
  2. Del dejen ud i 8-10 stk. alt efter hvor store du vil have dem, og steg dem derefter på panden ved middelvarme til de er gyldne og puffede.

Aftenens tallerken :)


Manden kunne ikke dy sig for at lege med maden - tsk tsk...

Det er hvertfald ikke sidste gang jeg prøver kræfter med en hel  fisk, det er virkelig lækkert! Glæder mig til at kunne prøve det på grillen, er sikker på at det virkelig giver det ekstra pift!

Velbekommen!

- Maj :)

2 kommentarer:

  1. Jeg er enig - sådan en fiskebasse er skønt! Vi har flere gange grillet fisk på grill, og det bliver lidt snasket under spisningen (det er IKKE første-date-mad :-D), men hold op hvor smager det godt!

    Den soufflé har en pivfræk farve - den er jeg ret pjattet med :-)

    SvarSlet
  2. Ha ha ha... Nej, det og spareribs er bare ikke sagen hvis man skal sidde på date og være forførende ;D

    Ja, jeg blev også ret vild med farven på mosen, og det smagte herligt, så skal helt sikkert lave det igen - jeg er crazy med pink ;)

    - Maj :D

    SvarSlet