Almindeligt rugbrød, det smager dejligt :)
Jeg brugte den samme surdej i begge opskrifter, jeg har også prøvet med en ny surdej, istedet for den jeg havde fundet hos Camilla Plum.
Surdej
350 g.
Ingredienser:
- 2 dl. kærnemælk
- 150 g. fuldkornshvedemel
- 10 g. gær
Tilberedning:
- Opløs gæren i mælken og bland fuldkornsmelet i.
- Lad surdejen stå lunt og tildækket med film, 3-4 dage i stuetemperatur til den lugter surt. Rør gerne i surdejen én gang om dagen.
Godt Gammeldags Rugbrød
2 mellemstore rugbrød
Ingredienser:
Dag 1
- 350 g. surdej
- 250 g. hvedemel
- 750 g. rugmel
- 1 liter vand
- 1½ spsk. salt
Dag 2
- ½ dl. mørk øl
- 1 dl. vand
- 1 spsk. brun farin
- 450 knækkede rugkerner
Tilberedning:
1. Bagedag:
- Bland rugmel og hvedemel, rør vandet i lidt ad gangen.
- Rør saltet i, sammen med surdejen.
- Sæt dejen til hævning tildækket i et døgn ved stuetemperatur.
2. Bagedag:
- Tag evt. 350 g. dej fra til næste gang der skal bages rugbrød - så slipper man for at lave en ny omgang surdej.
- Rør øl, vand, farin og knækkede rugkerne i resten af den hævede dej.
- Fordel dejen i to smurte forme eller en stor og lad det efterhæve lunt og tildækket i 6-8 timer.
Bagetid:
- 1½ time i en 175 grader forvarmet ovn (160 grader ved varmluft).
- Tag brødene ud af formene og dæk dem med et rent viskestykke.
Gulerodsrugbrød
2 stk.
Ingredienser:
- 350 g. surdej
- 1 kg. rugmel
- 400 g. sigtemel
- 200 g. skårne/knækkede rugkerner
- 100 g. solsikkekerner
- 2½ spsk. salt
- 200 g. revne gulerødder
- 1,5 liter lunkent vand
- 25 g. gær
Tilberedning:
- Opløs gæren i vandet og tilsæt alle ingredienserne, undtagen de revne gulerødder, og rør dejen godt sammen.
- Tilsæt gulerødderne, og rør dejen sammen ca. 1-2 min. mere.
- Lad dejen hæve tildækket og lunt i ca. 2 timer.
- Kom dejen i 2 smurte forme (ca. 2-3 liter). Tryk den godt ned i formen og glat overfladen med en våd dejskraber. Drys evt. med græskarkerner eller solsikkekerner.
- Lad brødene efterhæve tildækket og lunt til dejen når kanten af formen, ca. 1½ time.
- Bag brødene i en forvarmet ovn, 180 grader (varmluft 170 grader) i ca. 1½ time.
Så er min fryser også fyldt til randen med bagværk, og det er meget godt når man har en sulten håndværker mand boende i hjemmet, som åbenbart er blevet så forkælet og kun kan lide mit rugbrød nu... he he he...
Håber alle får en dejlig weekend, jeg skal fejre svigerfar i aften med et brag af en fest, han er nemlig fyldt 60 år :)
- Maj
Ingen kommentarer:
Send en kommentar