tirsdag den 22. januar 2013

At vælge det rette navn...

Hvem kan stå for det søde fjæs?
Moderen kan hvertfald ikke ;)

Det at finde det rette navn til lille T eller Haletudse som han jo hed i 9 måneder, var ikke en nem sag! Manden og jeg var nemlig ikke helt enig omkring navnet, da vi har meget forskellige syn på hvad man kan hedde og hvorfor...

Jeg har jo selv et navn som ikke er "allemandseje", og har kun mødt meget få i mit liv der hedder Maj - og aldrig nogen der bliver stavet med et J, men enten Mai eller May. Hvis jeg ikke staver mit navn til folk, så staver de det konsekvent: Mai også når jeg siger at jeg hedder Maj, ligesom måneden... for pokker da også, hvem staver måneden med I? Hmpf...

Anyway, så har det altid ligget mig på sinde at kunne give mine børn nogle kraftfulde og lidt anderledes navne (som mit...), og ikke et alle hedder, eller et navn som var at finde på top 10 listen af populærnavne - ikke at der er noget galt med det, men husk på, at dette er min helt personlige mening, og det er derfor ikke en kritik af de mennesker der ønsker et "populært" navn til deres børn... så håber ikke jeg træder nogen over tæerne nu!

Da jeg var barn hadede jeg mit navn, helt ærligt hvad tænkte mine forældre på? Maj-måned, Maj Maj Flæskesteg gå din vej... ja ja, det skortede ikke med fantasien i forhold til mit navn, eller den som jokede med at så måtte jeg have fødselsdag i maj og når jeg svarede jeg at jeg havde i september blev det altid mødt med at så burde jeg hedde september, ha ha ha... eller noget!
Som jeg blev ældre, og blev bedre til at lukke ørene for andres morsomheder fandt jeg faktisk en ro i mit navn, specielt da jeg fand ud af at mange rent faktisk synes at mit navn er smukt og forbandt det med sol, forår og opblomstring - og helt ærligt, det er da ikke det værste at forbinde mit navn med, så den dag i dag er jeg rigtig glad for mit navn, og sætter en ære i at jeg er den eneste i hele Danmark der hedder det jeg hedder (incl. mellemnavn/efternavn) - og det er ikke tosset!

Manden derimod har et af de mest almindelige navne fra hans årgang, så almindeligt at på hans fodbold hold var de så mange med det samme navn, at det var nødvendigt at give dem alle et kælenavn, og Mandens er Frø, og det er et alle i vores omgangskreds kalder ham, med undtagelse af hans familie og mig ;) Der har I også forklaringen på hvorfor Tristan blev kaldt Haletudse da han lå i maven på mig! Og sjovt nok afspejler hans valg også det faktum at hans navn var et såkaldt populær navn og allemandseje, da mange af hans forslag var nogle jeg pure nægtede!

Dem som vi også overvejede var disse:
 • Johannes
 • Johan
 • Patrick
Jeg havde forelsket mig i disse to navne som Manden nedlagde veto mod:
 • Storm
 • Adrian
Storm var udelukket da han synes det klingede alt for hippie-agtigt, men hey, hvad kan man forvente af en som er mere eller mindre opdraget på en folkehøjskole med afrikansk dans af en far som er lige så rød som det danske flag?
Adrian mente han derimod var et bølle-navn, hvilket jeg ikke forstår!

Manden har derimod forelsket sig i lidt mere gammeldagsnavne, og det er også ham som foreslog Johannes som jeg lod komme på listen, og hans andet bud som jeg skød i sænk, var Valdemar. Valdemar er et rigtig sødt navn, men der var bare et eller andet der ikke tiltalte mig alligevel, jeg kunne ikke se mig selv have et barn der hed Valdemar - hvorfor spørger I? tja... det er der ingen rationel forklaring på!

Det var en lidt lang smøre omkring hans navn, men vi valgte at holde det hemmeligt, da jeg af princip ikke vidste hvad han ville ende ud med, før han blev født, og faktisk var vi næsten 100% sikre på at vi ville vælge Johan, men da vi så mødte ham, proklamerede Manden at han var en lille Tristan og resten er historie, som man siger ;)

Her til sidst vil jeg lige knytte en lille note til hvorfor jeg synes det er så vigtigt at have et lidt anderledes navn: Navnet bliver jo en del af ens identitet og et eller andet sted er jeg sikker på at det er med til at forme dets ejermand til det menneske de nu skal være, og derfor er et unikt eller kraftfuldt navn vigtigt i min optik! Men igen, det kan sagtens være min Hippie opdragelse der taler her, ha ha ha... og igen, fordi jeg godt ved at sådan en udtalelse kan støde nogen, så betyder det ikke at jeg mener at børn/mennesker med populær navne ikke bliver unikke, det er igen bare hvordan jeg ser på vigtigheden i at finde det helt rette navn til ens poder! Så jeg undskylder på forhånd, og jeg er ikke ude på at fornærme nogen, men prøver bare at give et indblik i hvordan lille T fik sit navn og de tanker der fulgte med - og Ja jeg ved godt at Tristan er ved at blive mere moderne og populært, og det er ikke med min gode vilje ;) men Manden ville ikke tillade at det blev alt for anderledes!

Har I andre med børn haft lige så mange overvejelser, krav og diskussioner med jeres partner omkring navn?

11 kommentarer:

 1. Tak for indblikket :) her den anden dag fandt jeg ud af at mig og daniel har vidt forskellige syn på hvad vores børn skal hedde! han er meget meget gammeldags og det må helst ikke stikke for meget ud. Jeg kan godt lide at de er lidt anderledes, uden at være freaky selvfølgelig, men gerne et der ikke er 3-4-5 i en klasse der hedder. Et der føles rigtigt og passer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line :)
   Jeg er rigtig glad for at du kunne lide indlægget! Og det som dig og Daniel går igennem, er den samme problematik som vores, med det resultat at vi indgik et kompromis :) Jeg kan godt lide at få min vilje, men når Manden ikke kunne forlige sig med mit førstevalg, så duer det bare heller ikke!

   - Maj :D

   Slet
 2. Vi var heldigvis bragende enige om navne. Vi havde to pigenavne med hver sit mellemnavn og et drengenavn med mellemnavn klar. Det er et ekstremt vigtigt valg, det skal jo trods alt følge et menneske en livstid (med mindre selvfølgelig vedkommende vælger at skifte det ;) ).
  Johan og jeg var enige om én essentiel ting: ingen bizarre stavemåder. Når vi valgte, at Klara skulle hedde sådan, var det meget bevidst, at vi fravalgte "Clara" - hvilket ellers er den populære stavemåde efterhånden. Vi var meget enige om, at navnet skulle staves som det lyder. Altså aldrig "Christophpher" ;) Dette er min mening og jeg ved godt, at den måske er lidt gammeldags. Men jeg er bare mest til det klassiske.

  "Klara" valgte vi, fordi vi synes det er et flot navn og fordi jeg længe havde haft drømmen om at få en datter, som skulle hedde sådan. Hun endte så med at hedde Klara Ann - Ann efter min mor. Men vi bruger kun hendes tiltalsnavn, som er normalen her i Sverige.

  Jeg synes Tristan er et enormt flot navn! Vi brugte længe på at finde drengenavne, hvis det nu var en lille dreng der gemte sig i babyhulen. Vi endte faktisk med Bertil Valdemar :) Men det gemmer vi i tilfælde af, at der skulle komme en knægt, hvis vi vælger at få flere. Drengenavnene var det der voldte størst kvaler. Synes det er så meget nemmere med pigenavne, pudsigt nok.

  Spændende indlæg!
  Kh Ditte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi var sjovt nok også helt enig i hvad navnet skulle være hvis det blev en pige, og der havde vi ikke flere alternativer, for det er et navn jeg er SÅ forelsket i, at det skal hun hedde hvis jeg nogensinde får en lille pige ;)

   Jeg kan godt forstå dig i forhold til det med at stavning af navnet, jeg om nogen kender til at skulle stave sit navn hele tiden - puuhhh... og jeg synes også Klara med K er pænest på papir :)

   Og tak, jeg synes det var lidt sjovt at dele med jer de tanker vi havde omkring hans navn, for jeg tænker tit på hvilke tanker der er gået igennem folks hoveder når de navngiver deres børn!

   - Maj :D

   Slet
 3. Jeg synes, at Tristan er et rigtig sødt navn. Vi havde også Johannes, hvis det blev en dreng - efter Kims morfar, og hvis det blev en pige (som det jo bliver), så har vi tænkt på Grete-Johanne (efter Kims mormor og min farmor). Så vi går lidt tilbage i vores aner, hvis altså baby ligner sit navn - ellers må vi jo være kreative :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Årh tak Louise, jeg er også vældig tilfreds med hans navn :) Og hvor pudsigt, Johannes røg på vores navneliste nemlig fordi det også er Mandens morfars navn og min oprindelige terminsdato faldt på hans fødselsdag, så vi havde lagt os fast på at det måtte være skæbnen hvis han blev født der, at han skulle hedde Johannes ;)

   Og ja, det er lige det med, ligner baby det navn vi har forudbestemt for dem? Det var netop derfor at vi hávde alternativer og ikke fortalte til nogen hvad de var!

   - Maj :D

   Slet
 4. Åh ja, masser af overvejelser ;)
  Vi har pt 3 favoritter til vores lille dreng, som ankommer i maj. Jeg glæder mig rigtig meget til at finde ud af, hvad det ender med, for jeg er navne-freak og er spændt på, hvilket navn der skal følge den lille resten af hans liv.
  Men er det virkelig rigtigt, at ungen kan "ligne" et bestemt navn, når den kommer ud? Er meget skeptisk omkring den holdning, men tør næsten ikke beslutte mig før fødslen, for tænk nu hvis :D

  Tristan er et virkelig flot navn, omend et af de navne jeg opfatter som relativt "populært", syntes jeg hørte det rigtig meget for nogle år siden, og har kendskab til flere små Tristan'er. Men selvfølgelig ikke Victor-populært :) Jeg har det nu også sådan, at man ikke rigtig kan tage popularitet i betragtning, hvis der er et navn man er virkelig vild med.
  Det kan også være, at det svinger alt efter hvor man bor, for syntes også jeg har mødt mange Maj'er.

  Og jo, han er virkelig nuttet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bitten :) Ja, det er dælme mange overvejelser og diskussioner vi var igennem, for at nå til enighed ;) Og ja, jeg synes helt sikkert man skal vente og se hvordan ens lille ny ser ud og hvilket navn der passer til ham/hende! Selvom Mandens favorit til vores var Johannes, så det første han udbrød da han så ham var: Han ligner en Tristan, selvom det var det navn han egentlig brød sig mindst om på vores liste!

   Tristan er også lidt for populært efter min smag, da jeg havde sat min næse op efter Storm, så det endte ud i et kompromis, som jeg er godt tilfreds med, omend lidt bekymret for at der kommer et ordentligt boom og det bliver en ny omgang Noah eller William...

   og TAK Bitten, vi synes jo også han er det skønneste ;)

   - Maj :D

   Slet
 5. Først, mange gange tillykke med den kære lille Tristan! Som han er kær!

  Og for det andet, skønt navn I har valgt. Jeg er helt enig med dig ang. navne. Gerne lidt specielle og også gerne navne som ikke er at finde på top 10 listen. Vi har I årevis diskuteret, og er heldigvis kommet frem til nogle stykker, når dagen endelig kommer :)

  Og til sidst, mange tak for din kommentar på mit sidste blogindlæg. Jeg skulle besvare den, men nu er den forsvundet fra min blog. Så jeg må hellere bare skrive TAK her i stedet :)

  SvarSlet
 6. Nu har jeg ikke børn, men i efteråret blev jeg sat i den svære situation at skulle vælge mellem to navne, da et vennepar ikke kunne blive enige om navnet til deres kommende guldklump! Ikke at mit svar ville afgøre 'striden' 100%, men de trængte til at diskutere det med mig og en af vores fælles venner. Det var dog lidt svært at tage stilling til de to drengenavne, for skal jeg være helt ærlig, kunne jeg hverken lide det ene eller det andet, men det kan man jo ikke sige til forældrene :-D

  Heldigvis fandt de en løsning, har fået en fin lille guldklump, og jeg skal lige vænne mig til det lidt specielle navn ;-)

  SvarSlet
 7. Et stort stort STORT tillykke med den lille nuller ;) <3

  SvarSlet