onsdag den 10. oktober 2012

Brug dit æble - HELE dit æble...


Som min overskrift indikerer, så bruger jeg gerne hele mit æble, da jeg jo nødigt vil have det skal gå til spilde, så for at bruge hele æblet laver jeg gerne æblemos og æblesirup simultant:



ca. 1 kg æbler skrællet og skåret i små skiver, tilsat ca. 1 dl. vand og citronsaft.
Gem skrællerne og kernehuset til sirup.


Sukker og vanille tilsættes


Lad æblerne koge op og simre til æblerne er møre og koger ud

Mine æbler gad ikke koge helt ud, så de fik lidt hjælp af en kartoffelmoser
Smag til med ekstra sukker og lad køle ned i en skål drysset med mere sukker,
for at slippe for at der kommer skind på grøden.

Jeg har ikke nogen mål angivelser på denne grød, da jeg synes mængden af sukker skal doseres meget forskelligt alt efter hvilken sort æble man bruger, nogle er meget søde og andre mere syrlige. Desuden er jeg også til en mere syrlig grød end en hvinende sød, så smag jer endelig frem!

De gemte skræller/kernehuse bruges til sirup:

Skræller og kernehuse kommes i en stor gryde og dækkes med vand,
og lad det koge op og simre indtil skrællerne er helt møre og udpinte,
så al smagen nu er i vandet.
Si skrællerne fra i en stor sigte og pres gerne så meget væske ud af kernehusene
og skrællerne så muligt, og hæld det tilbage i gryden.

Væsken skal nu koges ind til halvdelen, og den er lidt grumset, men dette
forsvinder når den sies for anden gang i en finmasket si.


Når væsken er kogt ind, har den fået en meget mørkere farve og dufter fantastisk


Si væsken atter engang i en finmaske si, for at fjerne de sidste urenheder
og rester af frugtkød. Tilsæt sukker, atter på slump, og lad det koge ind til en
tyktflydende sirup.

Kogt ind og blevet meget mørk og lækker


Sirup i baggrunden, almindelig og med mynte, i forgrunden: æblegele.
Jeg havde lidt for meget sirup til de to flasker, så den resterende sirup blev kogt endnu mere ind,
og dermed lavet til æblegele - der er rigeligt med pektin i æbleskrællerne, så der skal ikke
tilsættes yderligere, sukker og rigelig indkogning er nok til at lave æblegele!

Æblesiruppen vækker rigtig meget glæde hos venner og familie, og kan ruges til rigtig meget, bl.a. på grød, yoghurt, is og pandekager - det er kun fantasien der sætter grænser!

- Maj :D

6 kommentarer:

  1. Ej, hvor lækkert med æblesirup. Jeg har netop fået et læs æbler jeg skal have lavet noget spændende ud af, så tak for inspiration!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nemlig rigtig lækkert, og super nemt at lave :)
      Jeg er kun glad for at kunne være til inspiration, og håber du får noget lækkert sirup ud af dine æbler!

      - Maj :D

      Slet
  2. Jeg nåede det lige inden jeg skal møde på arbejde nu her ;) god ide til at bruge hele æblet!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Line :)
      Synes også at det er god ide, specielt fordi der jo sidder en masse smag i selve skrællen, og det virkede som sådan et spild at smide al den smag ud!

      - Maj :D

      Slet
  3. Nåh min æblesirup forvandlede sig til æblegele mens jeg var på arbejde :P

    SvarSlet
  4. Nemlig - æblesirup er genialt! Både som topping til morgenmad eller desserter, som pift i en salatdressing eller marinade - eller måske i en drink? Der er rigtig mange muligheder med den sirup :-)

    SvarSlet