torsdag den 21. april 2011

Macarons...

En fin remouladefarvet macaron ;D

Det er ingen hemmelighed at jeg er meget stolt af mit første forsøg på at lave macarons, da jeg synes de var ret vellykkede :)

Jeg lavede en del research på nettet, samt andre blogs som havde lavet deres forsøg på perfekte franske macarons. Og jeg var ret ængstelig i mit forsøg, da jeg læste om hvor svært at det var at få dem rigtige, med fødder og uden revner!
Jeg er rigtig glad for at jeg fik læst andres fejl samt deres meget lærerige erfaringer, for dem havde jeg nemlig i baghovedet da jeg bagte mine. Først kommer den opskrift jeg brugte, og den er fra Spis Bedre, April 2011 og bagefter hæfter jeg lige mine egne noter og erfaringer, som jeg gjorde mig undervejs, til opskriften.

Macarons
Ca. 12-18 stks. (alt efter størrelse)

Ingredienser:
 • 75 g. mandler eller mandelmel
 • 25 g + 100 g flormelis
 • 2 æggehvider, stuetemperatur
 • 1½ spsk. sukker
Tilberedning:
 1. Skold og smut mandlerne og mal/blend dem fint. For at være sikker på at de er malet fint nok, skal de sies igennem en fintmasket si, det der ikke kan gå igennem maskerne i sien skal smides væk. Bland mandelmelet med 25 g. flormelis.
 2. Pisk æggehviderne stive i en tør og ren skål. Tilsæt sukker og de 100 g flormelis, lidt af gangen, og pisk til en fast marengsmasse. Sigt atter de malede mandler og flormelis i, og vend det forsigtigt i æggemassen med en spatel - jo færre gange der røres jo bedre.
 3. Sæt ovnen på på 180 grader, konventionel ovn (ikke varmluft). Sprøjt massen ud i 1 cm store klatter på to plader med bagepapir.
 4. Sørg for at flade klatterne pænt ud, så der ikke er nogle toppe. Bank pladerne hårdt ned i bordet en 3-4 gange, således at de flyder godt ud og bliver fine og flade. Lad dem derefter hvile ved stuetemperatur til de har fået en hinde, det kan tage alt mellem 15 min. - 2 timer...
 5. Bag macaronerne midt i ovnen 7-8 min. hold godt øje med dem, så de ikke bliver alt for mørke, de skal være sprøde udenpå men lækre luftige inden i.
 6. Lad macaronerne køle af på pladerne inden de løsnes fra bagepapiret, og fyld dem efter smag!
Mine noter omkring macarons:
 • Det er vigtigt at æggehviderne har stuetemperatur, jeg tog mine ud et par timer inden de skulle røres - det at de er stuetemperatur gør at de får den hinde der skal til, for at de ikke revner, det har jeg hvertfald læst mig frem til, og det virkede hvertfald for mig.
 • Da jeg havde skoldet og smuttet mandlerne (jeg brugte 100 g mandler, da der bliver nogen man skal kassere, da de ikke bliver malet fint nok), tørrede jeg dem inde i ovnen, ved 180 grader til de virker tørre og sprøde, men ikke så de tager farve. Det tager en del tid at få siet al mandelmelet igennem sien, men det er besværet værd, og sørg for at kassere al det mandelmel som ikke var fint nok.
 • Mandelmelet skal røres i æggemassen med stor forsigtighed så al luften ikke bliver banket ud af den. Luften er med til at skabe de fine fødder der opstår (eller blondekanten - kald det hvad du vil), får du rørt uhæmmet i massen, presser du al luften ud af massen og der skabes derfor ikke nogen fin kant.
 • Jeg bankede i bordet til klatterne flød tilpas meget ud efter min smag, og jeg bankede ret hårdt - det skal man ikke være bange for.
 • Jeg lavede nogle relativt små macarons, synes de er mest delikate når de er små. Jeg lavde en ekstra macaron-klat, som jeg brugte som en forsøgsklat, altså den jeg trykkede på for at tjekke om de havde fået den hinde der skal til før de bliver smidt ind i ovnen. Man ved at hinden er hel rigtig når man rør ved macaron-klatten og den ikke klæber til fingeren, men stadig er fin og hel, når man slipper den. Jeg trykkede på min et par gange før jeg fik fornemmelsen af at den var helt rigtig, derfor var det godt med en tester :)
 • Jeg gjorde den fejltagelse at jeg prøvede at løsne macaronerne fra bagepladen lige da de kom ud af ovnen, men erfarede at de går alt for nemt i stykker mens de er lune, så vent til de er helt afkølede, så slipper de meget nemmere bagepapiret.
 • Hold øje med macaronerne mens de er inde i ovnen, for de må ikke få for meget!
Jeg håber virkelig at min lille macaron guide kan hjælpe jer andre, jeg fik lavet dem to gange, og de blev fine begge gange, så jeg vil sige, hvis man følger mine små råd, og opskrift, så skulle det nok kunne lade sig gøre. Hvis jeg kan, så kan I altså også!


Ihh så fine og delikate :) :)

Det fyld der vakte mest begejstring var lavet på 1 dl. fløde og 100 g. skildpadder som blev smeltet sammen, afkølet helt og pisket let op igennem, for derefter at blive fyldt i macaronerne!

Bon Appetit!

- Maj :D

8 kommentarer:

 1. Tak for tipsne Maj :) Det skal helt klart prøves af på et tidspunkt når jeg tillader mig selv lidt lækkert. Det er måske et dumt spørgsmål, men hvordan har du fået dem så fine i farverne? Er det med frugtfarve? :)

  SvarSlet
 2. De er blevet rigtig fine Maj!
  Jeg vil så gerne prøve at lave nogen der er lyserøde, men jeg synes det lyder meget svært, så nu må vi se om jeg nogensinde får taget mig sammen:)

  SvarSlet
 3. Ditte, jeg har ikke brugt frugtfarve, da det bliver for "vådt", men har derimod købt noget pulverfarve, jeg købte mit i Tyskland, og det kan også fåes på nettet og muligvis i større assorterede hobbyforretninger :)

  Jeg tilsætter farven mens jeg laver marengsen, altså inden jeg tilsætter mandelmelet :)

  Synes bestemt at du skal prøve at lave dem, de garnerer lidt WOW faktor :) :)

  - Maj :D

  SvarSlet
 4. Hej Sabina :)

  Tak skal du have, jeg synes også selv de blev rigtig fine, og ligner dem jeg har googlet! Sådan til dels, man kan godt se at de er hjemmelavede, men de er ikke revnet eller uden fod :)

  Jeg synes ikke det var svært, det der var det mest tricky, det var at man skulle være så omhyggelig hele tiden, for det mindste kunne gøre at de ikke blev helt rigtige!

  Jeg kunne godt se mig selv lave dem igen - snart :) Og jeg tror en lyserød version med hindbærfyld kunne vække lykke :D

  - Maj :)

  SvarSlet
 5. Ej hvor er de fine....

  Jeg har set på dem mange steder, blandt andet da vi var i NY for et par uger siden, men må med skam meddele, at jeg aldrig har smagt én. Har sådan lidt en fornemmelse af, at det er som at spise marengs eller makroner med syltetøj imellem:-)

  Men jeg kigger ofte på mandelmel når vi er i Tyskland, så det kunne da godt være jeg skulle følge din fine guide og kaste mig ud i det:-)

  SvarSlet
 6. Hej Anne :)

  Jeg synes de er sjove at lave, og jeg har smagt nogen her i Odense, mest fordi de var så hypede - og jeg må indrømme, at der er da helt sikkert andre kager jeg hellere vil spise ;)

  Dog er der en sær tilfredsstillelse i at kunne lave dem selv, og fordelen ved at lave dem selv, er at man kan lave det fyld man allermest har lyst til :D

  Jeg skal da helt sikkert have fingrene i noget mandelmel i Tyskland - og jeg synes helt bestemt at du skal lave dem!

  - Maj :D

  SvarSlet
 7. Hej.

  Jeg har tidligere forsøgt mig med macarons, men jeg havde et problem med at få dem ens i størrelsen, så hvordan har du fået dine så pæne?

  Vh. Linda

  SvarSlet
 8. Hej Linda :)

  Jeg sprøjtede dem ud efter øjemål, og det skal da også siges, at det ikke var dem alle der blev lige pæne, eller lige store i størrelsen.
  Det jeg kunne læse mig frem til på nettet, som havde hjulpet andre, er at lave små cirkler på bagepapiret - jeg gad bare ikke at gøre det, da jeg synes det tog for lang tid ;)

  - Maj :)

  SvarSlet