lørdag den 8. januar 2011

Braiserede svinekæber i brown ale med rodfrugtemos...

Så nåede vi lørdag, hold op som tiden går, jeg har haft travlt med at være syg og være til eksamen! Og til trods for det, holder madplanen stadig :) Vi fik de dobbeltbagte kartofler i går, det kommer lige i et andet indlæg, da disse svinekæber skulle ind med det samme, hold nu op hvor var det altså bare lækkert!!!

Manden var virkelig begejstret, og havde jeg ikke siddet der, ville han højest sandsynligt have spist saucen med en ske som en suppe :D

Svinekæber braiseret i brown ale, rodfrugtemos på bund af sprød bacon og bløde løg,
toppet med svitsede brune champignon - Velbekommen!


Braiserede svinkæber i brown ale med rodfrugtemos
4 personer

Ingredienser:
Svinekæber
  • ca. 800 g svinekæber
  • 2-3 løg i både
  • 4 gulerødder
  • 2 persillerødder 
  • smør til bruning
  • 6 dl. brown ale (jeg brugte Newcastle Brown Ale, den var super!)
  • 4 dl. svine eller klar bouillon
  • 1 kvist persille
  • 1 tsk. timian
  • ca. 1 spsk. maizenaca
  • salt og peber
  • 1 spsk. balsamico
  • ribsgele
  • creme fraiche 18% eller madlavningsfløde
  • 2 pk. bacon i tern
  • 3 løg i skiver
  • 300 g champignon i kvarte
Rodfrugtemos
  • 3/4 kg kartofler
  • gulerødder og persillerod fra braiseringen
  • smør
  • mælk
  • salt og peber

Tilberedning:
  1. Afpuds kæberne for sener og fedt med en skarp kniv.
  2. Pil løgene, skræl gulerødder og persillerødder, og skær dem i mindre skiver.
  3. Brun kæber godt i lidt smør i en stegegryde, læg dem til side, og brun grøntsagerne.
  4. Kom kæberne tilbage i gryden, tilsæt øl, bouillon, persille samt timian, kog op og dæmp varmen, læg låg på gryden og lad den stå og simre sagte i 1½ time, til kæberne er møre.
  5. Imens kæberne simrer, skrælles kartoflerne og koges møre i usaltet vand, og dampes tørre inden den bliver til mos.
  6. Når kæberne er møre, kasseres persillekvisten, og gulerødder og persillerødder fiskes op og tilsættes kartoflerne og hold det varmt.
  7. Fisk kæberne op, og sigt fonden og lad den koge lidt ind.
  8. Imens det koger ind, steg da bacon sprødt, og tilsæt løg og svits til de er bløde.
  9. Steg champignon og hold det varmt sammen med løg-bacon blandningen.
  10. Tilsæt balsamico til fonden og smag til med ribsgele, fløde/creme fraiche og salt og peber. Jævn fonden med majsstivelsen og tilføj evt. kulør hvis du synes saucen er lidt bleg-
  11. Lad saucen simre for lavt blus og læg kæberne ned i sauce.
  12. Mos kartoflerne sammen med rødderne og smag hele molevitten til med smør, mælk, salt og peber.
  13. Anret som på billedet, eller som du finder pænest :) Bon Appetit!
Det kan godt lyde som en omstændig ret, men det er det hele værd! Når du tager den første bid af en svinekæbe som smelter på tungen og falder fra hinanden når du kigger på den, så glemmer man alt om at det er en lang proces med at få den på tallerkenen! Og den sauce der kommer ud af det, er bare helt fantastisk, så kom i gang med at lave svinekæber, dine gæster vil takke dig :D

- Maj

2 kommentarer: